در بسياري از مواقع آسيب هاي احتمالي در همان سال ابتدايي اتفاق مي افتد، هرچه زودتر اقدام به بررسي و رفع مشكلات كنيم دچار ضرر كمتري خواهيم شد. اين مطلب توسط تيم كارشناسي اكين نهال جهت بالا بردن سطح اطلاعت شما كشاورزان گرامي تهيه گريده است.
بررسي علل خشكيدگي نهال در سال اول
همواره باغداران اين تجربه را داشته اند كه تعدادي نهال را به روش هاي مختلف بكارند و بعضا در سال ابتدايي رشد حداقل يكي از آنها دچار خشكيدگي شود در اين مقاله از سايت تخصصي اكين نهال اين موضوع را بررسي خواهيم نمود. پس با ما همراه باشيد.
سخن ابتدايي
احداث باغ يك سرمايه گذاري بلند مدت مي باشد كه مستلزم كار،زمان و صرف هزينه نسبتا زياد مي باشد.بنابراين هرگونه غفلت يا اشتباهي كه در شروع باغداري اتفاق افتد انعكاس آن تا پايان كار ادامه خواهد داشت.در نتيجه كارشناسان بايد كليه عوامل مساعدي را كه پيشرفت و موفقيت كار را تضمين مي نمايد از همان اوان شروع كار مد نظر قرار دهند.
با توجه به اينكه در بازديد از باغات احداثي به موارد مختلفي از خشكيدگي نهالها برخورد مي كنيم،در اين مطلب سعي شده است دلايل احتمالي خشكيدگي نهالها در سالهاي اول بعد از كاشت و راههاي مقابله با آنها به اختصار بحث شود.
مهمترين دلائل خشكيدگي نهال و راه مقابله با آن
آبياري نامناسب يا كم آبياري ناخواسته
از انجائيكه آبياري از مهمترين فاكتورهاي موفقيت در استقرار باغات جديد مي باشد،با اين وجود به علت رعايت نكردن برخي نكات با وجود آبياري نهال خشك مي شود.از مواردي كه در آبياري باغات تازه احداث بايد توجه نمود زمان آبياري نهال در صبح هاي زود يا به عصرها موكول شود.
اما مشاهده مي شود آبياري در وسط روز و در اوج گرما كه نهال با پژمردگي موقت روبه رو مي باشد آبياري انجام مي گيرد نكته مهمي كه بايستي توجه شود اين است كه تاحد امكان از آبياري در اين زمانها جلوگيري شود يا آبي كه براي هر نهال استفاده مي شود بايستي حجم زيادي را شامل شود،زيرا به نظر مي رسد يكي از عوامل خشكيدگي نهال مقدار كم آب آبياري در زمان نامناسب مي باشد كه در اين شرايط باعث سوختگي نهال به علت گرماي آزاد شده مي شود.
مشاهده شده است در اراضي با بافت شني چنانچه آب مورد استفاده براي نهال در حدود 15 ليتر و كمتر و زمان آبياري نزديك به اواسط روز و بدون مالچ پاشي عرصه صورت گيرد به احتمال بالا نهال هاي فوق در عرض چند روز آثار خشكيدگي را نشان ميدهند بنابراين توصيه مي شود آبياري نهال ها در صبح و عصرها انجام شده و به هيچ وجه ميزان آب مصرفي از30 ليتر كاهش نيابد.
نهالهاي غير استاندارد
هرچند تا حد امكان سعي مي شود از نهال استاندارد در احداث باغات استفاده شود با اين وجود مشاهده شده در برخي موارد نهال هايي استفاده شده كه از ريشه دهي خوبي برخوردار نبوده يا ريشه صدمه ديده است و به علت اينكه در احداث باغات بعد از كشت نهال آبياري صورت نمي گيرد در شرايط تنش هاي كوتاه مدت احتمال خشكيدگي نهال بالا مي باشد.
بخصوص در نهال هاي فندق بايد به اين مورد توجه شود.بنابراين در چنين شرايطي بايستي در هنگام كشت يا قبل از كشت نهال ها را به مدت چند ساعت در آب قرار داد تا كمبود آب ناشي از حمل و نقل و دپو نهال جبران شده و در مقابل تنش ها ي اوليه مقاومت نمايد و تا حد ممكن چند روز بعد از كشت اقدام به احداث تشتك و مالچ پاشي نمود.
آلودگي احتمالي نهال در نهالستان يا محل دپو نهال
در بيشتر منابع توصيه شده در زمان كشت نهال از محلول پراليناژ استفاده شود تا نهال ها ازآلودگي احتمالي ضدعفوني شده و تاحدودي مواد غذايي استارتر براي نهال فراهم شود.اين عمل همچنين سبب ترميم نقاط آسيب ديده از كندن نهال و هرس اصلاحي شود.اشاره شده است كود گاوي استفاده شده در محلول سبب توليد هورمون هايي ميشود كه باعث ريشه دهي بهتر نهال مي شود.همچنين بايستي از آلوده نبودن ابزارهاي كاشت و هرس مطمئن بود.
بيماريها و آفات و تاثير بر خشك شدن نهال
ازمهمترين بيماري ها كه سبب پوسيدگي طوقه نهال مي شود ميتوان به پوسيدگي فيتوفترايي و...اشاره نمود كه باعث خشكيدگي نهال مي شوند.استفاده از محلول پراليناژ با توجه به قارچ كش استفاده شده در زمان كاشت براي ضد عفوني نهال و جلوگيري از بيماريهاي قارچي موثر مي باشد.از بيماريهاي گردو در زمين هاي شن زار و خشك پوسيدگي زغالي گردو مي باشد كه باعث خشك شدن نهال مي گردد در اين عرصه ها تامين رطوبت و رعايت اصول باغباني مفيد مي باشد.
مهمترين آفتي كه سبب خشكيدگي نهال مي شود كرم سفيد ريشه مي باشد كه يا از قبل در زمين احداثي وجود داشته يا به علت استفاده از كود دامي پوسيده در زمان احداث باغ به عرصه منتقل مي شود.اين آفت سبب قطع ريشه نهال و درنهايت خشكيدگي آن مي شود.بنابراين رعايت نكات بهداشتي در استفاده از كود دامي عاري از آفات و بيماري در زمان احداث باغ و استفاده از محلول ديازينون در پاي هر نهال براي مبارزه با كرم سفيد توصيه مي شود.
ازعوامل ديگري كه سبب خشكيدگي موقت نهال شود مي توان به حيوانات وحشي،ماندابي، بادهاي سرد و گرم،آتش زدن عرصه هاو... مي باشد كه بايستي در هر مورد اقدام لازم را انجام داد.
نتيجه گيري
به هر حال اگر مسائل فني باغات در سالهاي اول حل شود شكي نيست كه باردهي باغ تسريع گرديده و سرمايه گذاري،زودبازده و جواب گوي اهداف اقتصادي نيز خواهد بود. يكي از مراكز كه امروزه پيشرفت بسيار بالايي داشته، همچنين به بحث مشاوره و راهنمايي و بالا بردن سطح دانش ميباشد سايت دانشكده كشاورزي ميباشد.